Zdraví nehtů
Co lze vyčíst z přírodních nehtů
-
Skvrny a žíhání: malé bílé skvrny mohou znamenat nedostatek vápníku, vznikají ale i tehdy, když jsme si přivřeli prst do dveří, a zase časem odrostou.
-
Křehkost, lámavost, loupání a třepení: lámavé nehty mohou být známkou nedostatku zinku, ale také častého mytí nebo používání odlakovače, který jsme neopláchli z nehtů po odlakování. Zřídka bývá příčinou nedostatečná činnost štítné žlázy.
-
Příčné rýhy: nedostatečná činnost štítné žlázy.
-
Hnědé a černé zabarvení: může poukazovat na melanom kůže. Modravý nádech může být projevem astmatu, bílé čáry po délce nehtu zase onemocněním srdce.
Máte-li jakékoliv pochybnosti, vyhledejte kožního lékaře. Jen ten může příčinu spolehlivě určit vyšetřením krve.
Nehty signalizují chybějící vitamíny
-
Extrémně ploché nebo klenuté nehty: železo
-
Záděry v lůžku nehtu: vitamin A
-
Podélné žebrování: bílkoviny
-
Žíhání - bílé tečky, příčné rýhy nebo příčné jemné bílé čárky: zinek
-
Třepící se nehty: vápník
Jak pečovat o nehty
Na rukou pěstujte krátké a jemně zaoblené nehty. Dlouhým nehtům totiž hrozí nebezpečí ulomení. Při mytí a uklízení používejte vždy rukavice, nejlépe s bavlněným vnitřkem. Voda nehty změkčuje a saponáty jim vyloženě škodí! Nehty nikdy nestříhejte! Pilujte je vždy jedním směrem, aby se netřepily. Ruce po umytí ošetřete kombinovaným krémem na ruce a nehty. Nehty nikdy nepoužívejte jako otvírač nebo nářadí. Pak se lámou a zadrhávají se (příklad otvírání plechovek, rozevírání kancelářských sponek aj.) S odlakovačem zacházejte velice šetrně. Nehty se snažte odlakovat co nejrychleji a vždy nehty dobře opláchněte vodou.
Ta pravá výživa pro nehty
Nehty posiluje biotin, který je obsažen v mléce, květáku, sójových výrobcích, játrech a rýži natural. Nedostatek vitaminu C je jedním z důvodů, proč se tvoří záděry. Proti záděrám a tvrdnutí kůže v okolí nehtů je dobré používat několikrát denně olej, který je nutné vmasírovat do okolí nehtů. Ke každému hlavnímu jídlu vypijte sklenici vody se lžící jablečného octa, abyste zvýšili kyselost žaludku. Bílkovinná jídla vždy kombinujte s kyselým nebo tropickým ovocem, abyste urychlili látkovou výměnu proteinů.
Podle možností jezte každý den čerstvou zelenou, žlutou nebo oranžovou zeleninu (brokolici, paprikové lusky apod.). Tím zajistíte přísun provitaminu A hořčíku, což jsou látky nezbytné pro tvorbu nehtů. Do každodenního jídelníčku zařaďte celozrnné produkty a přírodní rýži, aby tělo mělo dostatek zinku ke tvorbě mladých pevných nehtů.
Jezte pravidelně vejce - 3x týdně. Obáváte-li se zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, vynechejte ve stravě bílý cukr a sladkosti, pak vejce hodnoty krevního tuku nezvýší.